Viikonloppuna oli vuorossa parin AJOVOITTAJA-kisan maaston testaus. Sunnuntaina kävimme Saarijärven beaglen ja isäntänsä kanssa Petäjävedellä. Alue oli hyvä ja kahdesta ajosta varsinkin ensimmäinen 90 min oli mallikasta menoa. Jänis pysyi pienellä alueella kulkien useita kertoja samoja jälkiä ja varsinkin alueen puron varsi tuntui olevan mieleinen alue. Toinen jussi ottikin sitten aivan eri taktiikan ja miesten oli hypättävä autoon ja haettava koira kolmen kilometrin päästä tieltä pois. Tie olisi oman käsitykseni mukaan ollut luettavissa "kohtuuttomaksi häiriöksi" liukkautensa ja liikenteen perusteella.

Maanantaina oli sitten vuorossa Pylkönmäen alue. Testattava maasto lukeutuu em kisan varamaastoihin. Lämpötila oli mennyt yön aikana miinukselle ja muuttanut kelin entistä vaativammaksi koiralle. Jäinen lumi rahisi miesten jalkojen alla ja lumesta ei ollut nähtävissä ihmissilmin yöjälkiä. Hemppa kuitenkin onnistui etenemään yöjälkeä hitaasti noin kilometrin verran. Kun puronvarsi ja ojitukset tuntuivat liian vaikeilta Hempalle, päätti se lähteä takaisin jälkeä miesten luo. Tilanteessa kai ainoa oikea ratkaisu oli tukea koiraa lähtemällä itse haun päättymisen suuntaan. Kun Hemppa huomasi miesten sitkeyden, palasi se itse vauhdilla hakuhommiin. Ja niinhän siinä kävi, että Hemppa uudella yrittämällä löysi jäniksen. Ajo kiersi ojitetulla suoalueella parin kilometrin lenkin ja tuli takaisin tarkalleen makuupaikalle puron varteen.  Miesten oli helppo todeta makkaratulilla istuen, että Hemppa aikansa puuhasteltuaan pääsi vielä ajoon kiinni. Ajoa kesti jälleen kerran se noin 40min ja sitten jussi oli kahdesta nelijalkaisesta viisaampi.

Makkaratulien paikka oli mielenkiintoinen, sillä viiden metrin päässä oli aikaisemmin käytössä ollut karhun talvipesä. Pesä on vanha sammaloitunut muurahaispesä. Olipahan onneksi tyhjä tällä kertaa.

Toinen testattava maasto vaikutti ihmiskäsityksen mukaan hyvältä jänismaastolta. Ehkä keli ja jussien vähäinen liikkuminen jättivät kuitenkin haun tyhjäksi. Alue tarkistetaan vielä ennen kisaa.

Haloo, onko ketään kotona...